Написати нам  -  Розмістити статтю  -  Телеграм  -  Facebook  -  YouTube.новини  -  На головну 


   

Обстеження у офтальмолога: 3 категорії людей, яким потрібно це робити частіше

Перший огляд офтальмологом відбувається ще в пологовому будинку

У вирі повсякденних турбот багато хто з нас просто забуває про регулярне медичне обстеження у офтальмолога. І звертаються до лікаря, коли явно помічають погіршення. Звичайно, якщо відчутні симптоми, то це говорить, що хвороба знаходиться на запущеній стадії, можливо, навіть почалися незворотні процеси. У таких випадках методи боротьби або профілактики потребують більше сил, часу і коштів. Щоб не допускати подібних ситуацій та не ризикувати здоров'ям, варто регулярно проходити обстеження вофтальмологічному центрі в Києві, незалежно від того, є тривожні симптоми чи ні.
Обстеження у офтальмолога: 3 категорії людей, яким потрібно це робити частіше

Коли відвідувати лікаря
Перший огляд офтальмологом відбувається ще в пологовому будинку. Лікар досліджує реакцію зіниці на світло, розмір і форму розрізу очей. Потім по мірі дорослішання малюка показати його спеціалісту потрібно в 3 і 6 місяців. Якщо не виявляється проблем, то таке звернення має бути вже перед дитсадком, а потім — в 6 років, перед школою. Батьки не повинні ігнорувати цю міру.

Нерідко у дітей в молодшому віці виникають проблеми із зором, і чим раніше зайнятися їх лікуванням, тим вище ймовірність зберегти зір або навіть перемогти недугу.

Школярів потрібно обстежувати щорічно. Великі навантаження у вигляді навчання, захоплення комп'ютером і смартфоном не проходять безслідно для очей. Зазвичай обстеження офтальмолога включено в загальну комісію, однак можна самостійно звернутися в клініку і перевірити зір дитини позапланово.

З 18 років немає гострої необхідності у щорічних обстеженнях, якщо зі здоров'ям очей все нормально. Відвідувати лікаря можна рідше — 1 р. на 2 роки. Проте варто враховувати, що під впливом різних факторів зір може погіршуватися, і якщо є якісь тривожні моменти, варто звернутися позапланово. Також обстеження необхідно у наступних випадках:


  • Вагітність. На 1 і 3 триместрі досліджуються органи зору на предмет відшарування сітківки. Якщо порушення будуть зафіксовані, то офтальмолог видає висновок про заборону природних пологів та рекомендацію для проведення кесаревого розтину.

  • Травма. Будь-яка травма органів зору вимагає обов'язкового звернення до фахівця.

  • Наявність захворювань. Пацієнтам з катарактою та глаукомою рекомендується відвідувати офтальмологічний центр щомісяця.
  • Важливо: варто враховувати, що після 40 років у кришталику ока починаються незворотні вікові зміни, чого погіршується зір, і візити до лікаря варто робити частіше по мірі необхідності або згідно з рекомендаціями.

    Хто в зоні ризику
    Є категорія людей, у яких особливо висока ймовірність розвитку хвороб або порушень в роботі системи зору. До неї відносяться:

    Пенсіонери. З 64–65 років рекомендується щорічно відвідувати фахівця.

    Недоношені діти. З огляду на те, що зорова система не встигла сформуватися на момент їх народження, часто розвиваються різні хвороби: міопія, астигматизм та ін.

    Люди, проблеми із зором у яких носять спадковий характер. Вони зазвичай передаються від покоління поколінню. Слід спостерігатися у офтальмолога, щоб не допустити їх збільшення.

    Також варто систематично обстежуватися людям, чия робота пов’язана з тривалим перебуванням за комп'ютером, читанням або написанням текстів. Великі навантаження на очі часто призводять до розвитку проблем із зором. Першими вісниками, що пора відвідати лікаря, є: втрата чіткості зору, постійне відчуття втоми очей, часті розмиття або подвоювання.
    Читайте та обговорюйте, та приєднуйтесь КИЇВ до нашого соціуму - Telegram або Facebook
    Ще новини
    Коронавірус все ще становить загрозу для здоров'яХоча пандемія COVID-19 значно пішла на спад, багато людей досі хворіють на коронавірус, але вже не поспішають здавати аналізи





    На початок