Написати нам  -  Розмістити статтю  -  Телеграм  -  Facebook  -  YouTube.новини  -  На головну 


   

Аудит системи кібербезпеки


Упровадження технологій цифрової економіки вносить кардинальні зміни в побудову бізнесу, створюючи при цьому як величезні можливості, так і загрози його кібербезпеці, оскільки наслідки стрімкого розвитку цифрової економіки, які базуються на її технологічних особливостях, не завжди мають позитивні результати. Поряд з тим, як в умовах глобалізації сучасне суспільство все більше занурюється в інформаційний простір, а повсякденне життя людей цілком інтегрується з новітніми цифровими технологіями, все частіше доводиться стикатися з різними злочинними проявами у кіберпросторі, зокрема з проявами кібертероризму. Іншими словами, зі зростанням використання інформаційних технологій у різних сферах життєдіяльності суспільства зростає і використання їх у злочинних цілях та з корисливою метою.
Аудит системи кібербезпеки

Сучасний кібертероризм за своїми масштабами, технічними можливостями та наслідками можна з повною впевненістю ставити в один ряд з традиційним тероризмом та організованою злочинністю. За свідченнями незалежних експертів, кіберудари спільноти кібертерористів по мережі Інтернет та відключення комп'ютерних систем можуть призвести до руйнування 20% середніх банківських установ протягом декількох годин, 48% компаній зазнають краху протягом декількох діб. В Україні практично кожна п’ята компанія зазнає збитків від кібератак. Більше 70% компаній малого та середнього бізнесу не захищені від кібератак або захищені, але недостатньо, і можуть стати об'єктами атак зловмисників. Більшість осіб, відповідальних за роботу з електронними рахунками, слабко уявляють способи захисту від несанкціонованого доступу до цих рахунків.

Засоби, якими користуються кіберзлочинці, постійно стають більш витонченими, а сучасні системи, покликані здійснювати кіберзахист, не встигають підлаштовуватися під нові обставини. При цьому кібератака на критично важливі об’єкти інфраструктури може не лише завдати колосальних економічних збитків, а й порушити діяльність багатьох компаній. Тому особливе занепокоєння у світі сьогодні викликає можливість вчинення терористичних актів за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій на об’єктах критичної інфраструктури. В умовах цифрової трансформації економіки спостерігається висока вразливість автоматизованих систем управління ключовими об'єктами держави перед сучасними кібератаками. У зв’язку з цим питання захисту автоматизованих систем управління важливими інфраструктурними об'єктами держави набуває особливої актуальності у всіх країнах.

В силу практично стовідсоткової інтеграції суспільства з цифровими технологіями, коли віртуальний простір не тільки постійно існує в житті людини, але іноді грає значно більшу роль, ніж безпосередньо реальність, кібертероризм отримує колосальні можливості для поширення у кіберпросторі. Тому проблема кібертероризму набуває глобального характеру, а її вирішення має стратегічне значення для подальшого розвитку світової спільноти. Кібербезпека стає одним з найважливіших чинників забезпечення суверенітету та національної безпеки держав. Рівень загроз у кіберпросторі підвищується, кількість ризиків збільшується, а негативні наслідки різного роду кібератак мають вже не локальний, а глобальний характер і масштаб. Відбувається інтенсивна «обкатка» кіберзброї, яка може застосовуватися як державами, так і кібертерористами, причому застосовуватися не лише проти військових об'єктів, а й цивільних – компаній, банків, об'єктів інфраструктури. Зовнішнє вторгнення в електронні системи в сфері оборони і державного управління, критично важливих об’єктів інфраструктури, фінансів, витік електронних документів можуть обернутися негативними наслідками для подальшого функціонування окремих країн.

Сьогодні суспільство зазнає серйозних збитків через недосконалі технології кібербезпеки і не повсюдного їх використання. При цьому безпека – це найважливіший аспект та атрибут використання інформаційних технологій у суспільстві, і від того, наскільки використання цих технологій безпечно, залежить ефективність діяльності базових суспільних інститутів.

Спеціалісти Міжнародної консалтингової компанії Сідкон радять: аудит системи кібербезпеки на державному та корпоративному рівнях дозволить контролювати і запобігти виникненню різних видів загроз для кібербезпеки держави, компаній, суспільства, людини.
Читайте та обговорюйте, та приєднуйтесь КИЇВ до нашого соціуму - Telegram або Facebook
Ще новини
Коронавірус все ще становить загрозу для здоров'яХоча пандемія COVID-19 значно пішла на спад, багато людей досі хворіють на коронавірус, але вже не поспішають здавати аналізи





На початок