Написати нам  -  Розмістити статтю  -  Телеграм  -  Facebook  -  YouTube.новини  -  На головну 


   

Як виробляють хліб на сучасних заводах?

Хліб виготовляється з трьох основних інгредієнтів: зерна, води та пекарських дріжджів

С того часу, як була випечена перша хлібина, пройшло чимало століть. Хліб випікають в домашніх печах, сучасних електропічках та на високотехнологічних заводах. Єдине, що залишилось незмінним – повага до цього продукту та місце, яке він займає в українських кулінарних традиціях. Давайте дізнаємось, як відбувається виготовлення хліба на сучасних заводах.
Як виробляють хліб на сучасних заводах?

Рецептура
Хліб виготовляється з трьох основних інгредієнтів: зерна, води та пекарських дріжджів. Зібране зерно подрібнюється відповідно до типу виробу. Усі зерна складаються з трьох частин: висівки (твердий зовнішній шар), зародків (репродуктивний компонент) та ендосперму (м'яке внутрішнє ядро). Всі три частини подрібнюють, щоб зробити цільнозерновий і житній хліб. Для виготовлення білого борошна висівки та паросток потрібно видалити. Оскільки висівки та зародки містять велику частину поживних речовин у зерні, біле борошно часто «збагачується» вітамінами та мінералами. Деякі виробники додатково збагачують біле борошно клітковиною та кальцієм.

Перемішування й замішування тіста
Просіяне борошно висипають у промисловий міксер. Вода з контрольованою температурою подається у змішувач. Додається попередньо виміряна кількість дріжджів. Їх ріст утворює газові бульбашки, які заквашують хліб. Залежно від виду виробу, у змішувач також наливають інші інгредієнти. Сучасні міксери можуть обробляти до 900 кг тіста за хвилину.

Бродіння
Для бродіння тіста використовують три методи. На деяких заводах швидкісна техніка призначена для маніпулювання ним на надзвичайних швидкостях і з великою силою, що змушує дріжджові клітини швидко розмножуватися. Ферментацію можна також індукувати додаванням хімічних добавок, таких як 1-цистеїн (амінокислота, що зустрічається в природі) та вітаміну С. Деякі хліби можуть ферментувати природним шляхом.

Відділення газу та формування
Тісто завантажують у дільник з обертовими лезами, які розрізають його на заздалегідь визначені шматки. Потім конвеєрна стрічка переміщує шматочки тіста на формувальну машину. Формувальна машина формує тісто в кульки і опускає їх у теплу вологу шафу.

Потім його передають на другу формувальну машину, яка переформує тісто у батони. У такому стані воно потрапляє у тунельну піч. Температуру та швидкість ретельно розраховують так, що коли хлібини виходять з тунелю, вони повністю запікаються та частково охолоджуються. Процес випікання та охолодження триває приблизно 30 хвилин. Далі проходить нарізання та упаковка.

Хлібзавод в Києві, який є частиною холдингу «Хлібні інвестиції» дотримується суворих державних інструкцій з виробництва. Крім того, попит споживачів змушує підтримувати високий рівень якості зовнішнього вигляду, текстури та смаку. Тому перевірки якості проводяться на кожному етапі виробничого процесу. Для забезпечення якості використовуються різноманітні тести на смак, хімічні аналізи та візуальні спостереження.

«Джерело: hlibinvest.com.ua»
Читайте та обговорюйте, та приєднуйтесь КИЇВ до нашого соціуму - Telegram або Facebook
Ще новини
Коронавірус все ще становить загрозу для здоров'яХоча пандемія COVID-19 значно пішла на спад, багато людей досі хворіють на коронавірус, але вже не поспішають здавати аналізи





На початок