Написати нам  -  Розмістити статтю  -  Телеграм  -  Facebook  -  YouTube.новини  -  На головну 


   

Курси валют та їх коливання


Курси валют та їх коливанняПісля відмови від золотого еквіваленту у другій половині минулого століття гроші фактично перетворились у товар. Валюта різних країн купується та продається, а її ціна, або курс − поняття відносне. Вона вимірюється у грошових знаках іншої країни. Тобто курс долара на справді залежить від стану економіки двох країн у конкретний період часу, та їх взаємного порівняння.

Від чого залежать курси валют?

Після того, як гроші перетворились на товар, курс будь-якої валюти в першу чергу залежить від попиту. Чим більше людей, компаній, банків різних країн купляють її, тим більше росте її курс. Яскравим прикладом цього служить американський долар та євро. Ці гроші користуються попитом у всіх країнах світу. Вони зберігаються у центральних банка і являються частиною золотовалютного запасу. Компанії використовують валюту для взаєморозрахунків з іноземними партнерами. Громадяни зберігають у доларах та євро свої заощадження, вважаючи ці гроші більш надійними, ніж грошові знаки власної країни.

Чому долари та євро мають попит?
Ці грошові знаки являються вільноконвертованою валютою і користуються попитом завдяки надійності. Центральні банки Америки та країн Євросоюзу гарантують своїм громадянам та іноземцям вільний обмін цих грошей на валюту інших країн або на цінні метали в будь-який час та в якій завгодно кількості. Економіка цих країн високорозвинена та постійно зростає. Стабільна політична система та верховенство права служать гарантією збереження грошей, які вкладені у долари та євро.

Гроші люблять спокій.

Найбільший вплив на курс валюти будь-якої держави має політична та економічна ситуація. Під час великих змін ми завжди спостерігаємо значні стрибки курсу долара. Велике значення при цьому має поведінка інвесторів, що вклали валюту в економіку При нестабільній ситуації вони намагаються швидко вивезти валюту за кордон. Аналогічним чином поводяться й громадяни, намагаючись якомога швидше зняти гроші з депозитів та обміняти їх на долари та євро. Це призводить до їх різкого дефіциту та швидкого росту курсу.

Стан економіки в цілому впливає на вартість її національної валюти. Коли знижується ВВП, росте безробіття, банки мають проблеми з поверненням кредитів, а підприємства з виплатою зарплат - росте інфляція і валюта держави починає падати в ціні. Коли держава мало виробляє та продає товарі на експорт, при цьому залежна від імпорту, золотовалютні запаси поступово тануть, це призводить до дефіциту бюджету, росту інфляції та падіння курсу національної валюти, повідомляє Minfin.com.ua.

І навпаки, при стабільні політичній та економічній ситуації в країну приходять інвестори, кількість іноземної валюти збільшується, попит на неї падає. Одночасно починає рости економіка, збільшується виробництво та кількість робочих місць, потреба у національній валюті збільшується тому її ціна росте.

Як держава регулює валютний курс?

Національні банки країн здатні регулювати валютний курс. Вони являються найбільшими гравцями на грошовому ринку і впливають на ситуацію за допомогою покупки чи продажу валюти, зміни ключової процентної ставки та кількості грошових знаків у оберті.

Зменшуючи процентну ставку кредитування центральний банк підтримує національну валюту, і навпаки, в складні економічній ситуації центральний банк змушений давати кредити банкам та випускати цінні папери з більш високим процентом дохідності, і це стає сигналом для зниження курсу державних грошових знаків.

Створюючи сприятливі умови для росту економіки та притоку інвестицій держава сприяє зміцненню національної валюти. Тому прийняття важливих законів часто приводить до курсових коливань. Значний вплив завжди мають такі події, як вибори, тому що від перемоги тої чи іншої політичної сили та її програми залежить подальший розвиток країни.
Читайте та обговорюйте, та приєднуйтесь КИЇВ до нашого соціуму - Telegram або Facebook
Ще новини
Коронавірус все ще становить загрозу для здоров'яХоча пандемія COVID-19 значно пішла на спад, багато людей досі хворіють на коронавірус, але вже не поспішають здавати аналізи





На початок