Написати нам  -  Розмістити статтю  -  Телеграм  -  Facebook  -  YouTube.новини  -  На головну 


   

Кібервійна та безпека об’єктів критичної інфраструктури


Бурхливий розвиток Інтернету та інших інформаційно-комунікаційних технологій формує глобальний кіберпростір, що створює нові кіберзагрози та нові форми міжнародних конфліктів, включаючи кібервійни, мережеві протиборства, кібератаки на критичну інфраструктуру тощо. З дедалі більшим значенням кібервійни в міжнародній політиці лідерство в кіберсфері стало одним з основних способів досягнення національних пріоритетів у процесі реалізації державних стратегій розвитку зарубіжних країн.
Кібервійна та безпека об’єктів критичної інфраструктури

Кібероперації можуть використовуватися як засіб впливу на об'єкти цивільної інфраструктури, що призводить до виводу їх з ладу або до збоїв в їх роботі – такий вплив необов'язково буде відразу тягти за собою загибель або каліцтво людей. Проте ці «безкровні операції» можуть мати тяжкі наслідки, наприклад, у разі, якщо відбудуться збої в енерго- або водопостачанні або ж у роботі банківської системи. При цьому кіберзагрози постійно еволюціонують, шкідливе програмне забезпечення створюється набагато швидше, ніж відповідні інструменти захисту, і розрив між ними постійно збільшується. Бездіяльність, заснована на переконаності топ-менеджменту та ІТ-керівників, що існуючих заходів кібербезпеки буде досить, не допоможе скоротити цей розрив. Щоб будь-які дії були ефективними, необхідно зрозуміти, хто наш ворог у кіберпросторі та що являє собою ландшафт кіберзагроз сьогодні.

Важливим питанням забезпечення кібербезпеки у будь-якій державі є превентивні заходи: розробка стратегії, впровадження кризового менеджменту, управління ризиками на об’єктах критичної інфраструктури, у тому числі ризик-орієнтовані підходи щодо критичної інфраструктури, використовувані у провідних країнах світу, особливості проведення аудиту критичної інформаційної інфраструктури тощо.

Наразі в Україні існує необхідність розробки концептуального бачення комплексної протидії гібридним загрозам та захисту критично важливих об’єктів за зразком ЄС та НАТО, чіткого формулювання державних політик у сфері національної безпеки. Тому що сьогодні, в епоху гаджетів, девайсів і повсюдного інтернету людство може опинитися на порозі глобальної кібервійни, де вирішувати результат битви будуть не танки з артилерією, і навіть не стратегічні бомбардувальники з підводними човнами, а підрозділи молодих кібервоїнів з потужними комп'ютерами і руйнівними вірусами.
Читайте та обговорюйте, та приєднуйтесь КИЇВ до нашого соціуму - Telegram або Facebook
Ще новини
Коронавірус все ще становить загрозу для здоров'яХоча пандемія COVID-19 значно пішла на спад, багато людей досі хворіють на коронавірус, але вже не поспішають здавати аналізи





На початок