Написати нам  -  Розмістити статтю  -  Телеграм  -  Facebook  -  YouTube.новини  -  На головну 


   

Кібербезпека в сучасних умовах: переваги навчання в форматі онлайн


В епоху глобальної цифровізації компаній, виробництв, систем контролю на видобувних підприємствах, гідро- та атомних електростанціях, шахтах, транспортній системі, хімічних підприємствах та багатьох інших виробничих та фінансових об’єктах використання новітніх інформаційних технологій стало однією з важливих конкурентних переваг. Суспільство стало повністю залежним від цифрових ресурсів. Водночас завдяки цифровізації значним чином зросла ймовірність здійснення на будь-якому з названих об’єктів кібератак, які загрожують безпеці особистості, суспільства, бізнесу і держави на всіх рівнях взаємодії.
Кібербезпека в сучасних умовах: переваги навчання в форматі онлайн

Стрімкий розвиток інформаційно-комунікаційної сфери та інформаційних технологій в умовах цифровізації економіки та суспільства зумовив появу суспільно-небезпечних діянь кіберзлочинів, зокрема кібертероризму, кіберекстремізму, кібершпигунства, кібердиверсій тощо, а також таких явищ, як хактивізм, кібервійни, інформаційні війни. Отримали значне поширення випадки, коли жертвами кібертерористів та хакерів у кіберпросторі стали виступати не лише окремі користувачі мереж, а компанії та держави.

Тобто цифрова трансформація у багатьох галузях економіки призвела до того, що у результаті впровадження передових цифрових технологій, інноваційних бізнес-моделей у компаній з’явилися нові ризики та кіберзагрози, з якими раніше компанії не стикалися. Через це нагальним постає питання формування відповідних систем кіберзахисту та спеціалістів, а відповідно навчання кібербезпеці, яке б було системним, своєчасним та якісним. Онлайн-навчання проходить у форматі, який поєднує в собі доступність (свободу і комфорт навчання, а також доступ до матеріалів в будь-який час, незалежно від поточного місцезнаходження), якість (комплексне викладення знань та їх імплементація в реальні робочі процеси), а також своєчасність (в ході навчання використовуються найбільш актуальні інструменти та технології сьогодення).

Системний виклад, разом зі згаданими особливостями та кваліфікованими експертами, дає можливість отримати сучасні знання про галузь, її явища та тенденції. В свою чергу, системність полягає в аналізі тих особливостей кібербезпеки, які формують її як явище і постійно розвиваються. Серед таких: кібератаки, їх масштаб та наслідки; постійне посилення кіберстійкості; професійний менеджмент та управління кібербезпекою.

Масштаби поширення та наслідки від кібератак диктують необхідність більш поглибленого вивчення та аналізу кіберзагроз, систем кібербезпеки провідних держав світу, кращих практик реалізації державних та корпоративних стратегій кібербезпеки у зарубіжних країнах, міжнародно-правових документів з протидії кібертероризму, розробки та здійснення ефективної державної та корпоративної стратегії забезпечення кіберзахисту. Досягнення більш високого рівня кіберстійкості у рамках окремих компаній чи всього суспільства вимагає більших зусиль з визначення основних загроз кібербезпеці, які властиві сучасним цифровим технологіям, що впроваджуються у бізнесі, та із зниження рівня уразливості корпоративних інформаційно-комунікаційних систем. Достовірна, актуальна, корисна у практичному застосуванні інформація про кіберзагрози ключовим фактором, який забезпечує можливість швидкого реагування та підтримки кіберстійкості як державних організацій, так й комерційних структур. Компанії мають потребу в правильному керівництві та процедурах втілення заходів кібербезпеки, яких потребує цифровий прогрес.

В умовах розвитку процесів цифровізації бізнесу слід приділити особливу увагу вирішенню завдань щодо досягнення надійної системи кібербезпеки компанії, яка б відповідала міжнародним стандартам кібербезпеки та управління ризиками, впровадженню корпоративної системи управління інформаційною безпекою з акцентуванням уваги на управлінні кіберінцидентами в компаніях. Із зростанням ролі інформаційних систем у підтримці основних бізнес-процесів компанії до цих проблем додаються питання забезпечення безперервності функціонування бізнесу в критичних ситуаціях. Отже, кібербезпека стратегічним питанням у контексті безперервності функціонування бізнесу, розуміння якої базується на своєчасному, якісному та системному навчанні.
Читайте та обговорюйте, та приєднуйтесь КИЇВ до нашого соціуму - Telegram або Facebook
Ще новини
Коронавірус все ще становить загрозу для здоров'яХоча пандемія COVID-19 значно пішла на спад, багато людей досі хворіють на коронавірус, але вже не поспішають здавати аналізи





На початок