Написати нам  -  Розмістити статтю  -  Телеграм  -  Facebook  -  YouTube.новини  -  На головну 


   

Як відновитися після коронавірусу – повертаємо сон та відновлюємо імунітет


У третини людей, які перехворіли на COVID-19, з'являються неврологічні розлади. В їх числі – різного характеру порушення сну. Це вкрай небезпечно, оскільки не налагодивши сон, ви не зможете почати відновлення імунітету. Розберімо ж, як саме проявляється проблема, що потрібно робити, щоб відновити режим і допомогти собі відпочити.
Як відновитися після коронавірусу – повертаємо сон та відновлюємо імунітет

Чи є ваше порушення сну наслідком коронавірусу


Неспецифічний симптом, який по-науковому називається «ковід-асоційоване безсоння», має кілька ознак:


  • Труднощі із засинанням – коли людині хочеться відпочити, але ніяк не виходить заснути. Відчуття бадьорості при цьому не присутнє.

  • "Викиди" зі сну вночі і не тільки. Ускладнення після COVID-19 проявляється у тому, що людина постійно прокидається – відпочинок проходить з перервами, тому повноцінно розслабитися не виходить, і багато часу йде на те, щоб знову поринути у сон.

  • Хибна задуха – пробудження через відчуття нестачі повітря. Людині постійно здається, що вона задихається. Засинання відбувається довше звичайного, тому що пацієнт відчуває стрес від «уявної ядухи».

  • Страх зупинки дихання – уявлення, що вві сні легені перестануть працювати. Через це не виходить заснути. Людина часто розплющує очі, схоплюється на ранньому етапі засинання.
  • Є й протилежна проблема: сонливість. Постійно хочеться прилягти, але відпочити в тому режимі, який був до хвороби, не виходить, бо заснути не вдається. Це наслідок втоми та слабкості після коронавірусної інфекції.

    Причини безсоння


    Лікарі вважають, що труднощі із засинанням – це не лише неврологічний розлад. У проблеми можуть бути інші чинники:


  • Гормони. При інфікуванні COVID-19 людина починає хвилюватися, у результаті в кров викидається велика кількість адреналіну – гормону стресу. Це заважає заснути. При "короні" виділяється і норадреналін – інший гормон, який змушує організм не спати. При цьому кількість мелатоніну зменшується, що й призводить до безсоння після ковіду.

  • Прояви коронавірусу через які порушується режим відпочинку. Кашель, важке дихання, пневмонія, біль у горлі і в голові – все це заважає пацієнту розслабитися та відпочити.

  • Незручна поза. При коронавірусі лікарі рекомендують лежати на животі для нормалізації роботи легень, усунення застою. Така поза для багатьох некомфортна, тому пацієнти не можуть заснути.

  • Лікарські засоби. Вживання таких препаратів як антидепресанти, бетаблокатори, психостимулятори, антибіотики тощо не дають організму відчути виснаження, втому, натомість даючи йому хибні дані про присутність енергії.
  • В результаті опитування 24 тисяч осіб із дванадцяти країн світу з'ясувалося, що безсоння з'являється і в тих, хто не заражався коронавірусом. Лікарі-сомнологи зазначають такі причини:


  • Замкнений простір. У період дії обмежувальних заходів люди почали проводити багато часу вдома. Так, віддалена робота допомагає заощадити кілька годин, що витрачалися на дорогу до офісу й назад. У людей з'явилося відчуття, що вони можуть заснути тоді, коли захочуть. Фахівці стверджують, що це призводить до зворотного результату – адже режим порушується. Сомнологи кажуть: безсоння частіше виникає у тих, хто вважає, що може заснути, коли захоче.

  • Стрес. Характерний не лише для людей, які перенесли ковід. Реабілітація часто потрібна тим, хто не заразився. Необхідність сидіти вдома, носити маску, постійно думати про свою безпеку – все це впливає на нервову систему. Люди переживають стрес, через що виробляються адреналін та норадреналін. Це й призводить до безсоння.

  • Брак мелатоніну. Не лише коронавірус може знизити в організмі рівень цього нейрогормону. А саме мелатонін і формує ритм сну...
  • Як налагодити сон


    Як бачимо, причини чисельні і різноманітні. Але деякі поради можуть стати спільними і корисними для багатьох із з них.

    1. Облаштуйте ваше ліжко – підберіть нові подушки й матрац, позбудьтеся усіх факторів незручності;

    2. Позбудьтеся екранів – телевізора, мобільника, планшета – хоча б за півгодини до сну;

    3. Самостійно обирайте сюжет сновидіння – починайте думати, згадувати, чи фантазувати про приємні, фантастичні, райські місця та події;

    4. Плануйте нічний відпочинок: залежно від часу, коли вам необхідно ставати, вкладайтеся не пізніше як за вісім годин до пробудження;

    5. Оберіть нейтральні пігулки чи капсули для нормалізації сну.

    Препарати, покликані налагодити сон


    Комплекс NightRest від компанії Source Naturals призначений не лише для нормалізації сну та боротьби з безсонням. Він допоможе також при занепаді сил, розладах нервової системи та уваги. До його складу ввійшли магній, натрій, гамма-аміномасляна кислота, таурин і гліцин; а також рослинні екстракти: пасіфлори, ромашки, меліси та шоломниці. І родзинкою цього препарату є мелатонін.

    Ті ж симптоми зазначені як цілі і в описі до мультивітамінного комплексу Nutra Sleep, але його склад є дещо цікавішим. По-перше, тут присутні вітаміни – В3 і В6. Мікроелементи магній та натрій посилені кальцієм. До таурину та гамма-аміномасляної кислоти додався інозітол. І трохи інший вигляд має рослинна складова: екстракти старосто цвіту, кореню валеріани, шоломниці та ромашки.

    А для відновлення імунітету цілком підійдуть аскорбінові таблетки Complex C від компанії MegaFood. Крім вітаміну С у складі є органічні суміші: біофлавоноїдна (шипшина, апельсиновою цедра, зелений перець) і фенольна – апельсин, журавлина, та чорниця. Цей препарат і посилить імунітет, і підтримає при занепаді сил, і допоможе здолати захворювання серцево-судинної системи.
    Читайте та обговорюйте, та приєднуйтесь КИЇВ до нашого соціуму - Telegram або Facebook
    Ще новини
    Коронавірус все ще становить загрозу для здоров'яХоча пандемія COVID-19 значно пішла на спад, багато людей досі хворіють на коронавірус, але вже не поспішають здавати аналізи





    На початок