Написати нам  -  Розмістити статтю  -  Телеграм  -  Facebook  -  YouTube.новини  -  На головну 


   

Як зберегти парк серед будинків?


Не перетворюйте зелені зони відпочинку на кам’яні джунглі! Приблизно із таким самим слоганом активісти збираються під органами місцевої влади, кожного разу як на місці скверів, зелених зон відпочинку з’являються будівельні паркани. Знов знищують парк заради багатоповерхівки або торгово-розважального центру.
Як зберегти парк серед будинків?

Чому так важливо зберегти парк Київ?


Збереження парків та зелених зон серед будинків є важливою задачею для міського планування та створення комфортних умов для мешканців. Розглянемо це на прикладі району Осокорки у Києві та надамо загальні поради щодо збереження зеленої інфраструктури в містах.

Загальні переваги зелених зон у місті.


1. Очищення повітря. Дерева та рослини у парках поглинають вуглекислий газ та інші забруднення, покращуючи якість повітря та сприяючи здоров'ю мешканців. Достатньо переглянути лише моніторинг якості повітря і все встане на своє місце.

2. Кліматичний комфорт. Зелені насадження сприяють регуляції температури у місті, знижуючи теплові острови та підвищуючи зручність для жителів у спекотні місяці.

3. Естетичний вигляд. Парки й зелені зони роблять місто привабливішим для життя, підвищуючи рівень комфорту та психологічного благополуччя мешканців.

4. Здоров'я та відпочинок. Зелена інфраструктура надає можливості для фізичної активності, відпочинку, пікніків та спілкування на свіжому повітрі.

До речі, для створення будь-якого парку для відпочинку, особливо серед будинків, зовсім необов’язково просити про це місцеву владу. Можна й власноруч. Для цього потрібні: час, команда активістів-волонтерів, місце, гроші та бажання. Лише подивиться на приклад громадської організації «Парк Осокорки», яка нещодавно взяла участь у 3 Форумі волонтерів (детальніше про це тут - https://parkosokorky.com.ua/news/view/?id=26). В них, звісно, є чому повчитись.

Як вберегти парк?


Дамо загальні поради.

Систематично проводити оновлення зелених площ. Регулярна обрізка та догляд за деревами та кущами, підтримання лавок, стежок та ігрових майданчиків допомагають зберегти інфраструктуру парків у хорошому стані. Інакше парк стане занедбаним.

Треба мати публічний бюджет. Розміщення коштів у міському бюджеті для збереження та розширення зелених зон. Це може включати витрати на встановлення нових дерев, квітників та облаштування спортивних майданчиків.

Треба залучати молодь в громадських роботах. Залучення місцевих жителів до догляду за парками, організація волонтерських акцій для прибирання та впорядкування зелених зон.

Захищати від забудови. Встановлення меж і нормативів щодо забудови навколо зелених зон, щоб запобігти їхньому зменшенню та знищенню.

Співпрацювати з місцевими органами влади. Дуже важливо мати зв'язок з місцевими владами та здійснювати лобіювання для підтримки та розвитку зелених зон.
Читайте та обговорюйте, та приєднуйтесь КИЇВ до нашого соціуму - Telegram або Facebook
Ще новини
Коронавірус все ще становить загрозу для здоров'яХоча пандемія COVID-19 значно пішла на спад, багато людей досі хворіють на коронавірус, але вже не поспішають здавати аналізи





На початок