Написати нам  -  Розмістити статтю  -  Телеграм  -  Facebook  -  YouTube.новини  -  На головну 


   

Запалення. Все, що потрібно про це знати

Здорове харчування, регулярні фізичні вправи і якісний сон - це природна профілактика запальних процесів

«Мовчазний вбивця» називають запалення доктори медичних наук.

Чи так це і як дізнатися, коли дійсно варто турбуватися?


Запалення - це природна реакція імунної системи, яка допомагає організму вилікуватися від травм або усунути інфекції. Воно буває двох видів: гостре і хронічне. Гостра запальна реакція виникає через кілька хвилин і може тривати до декількох днів, вона діє як аварійний сигнал, доставляючи поживні речовини, гормони та імунні клітини до місця пошкодження. Виявляється як почервоніння, тепло, припухлість або біль навколо тканин і суглобів, для того щоб оточити і захистити травмовану область.
Запалення. Все, що потрібно про це знати

Якщо першопричина гострого запалення залишається невирішена, він може перерости в хронічне, яке може тривати від кількох тижнів до місяців, а іноді навіть років, не доставляючи гострих занепокоєнь. При цьому організм знаходиться під постійною атакою, коли імунна система продовжує нескінченно боротися з «ворогом», тим самим порушуючи нормальні фізіологічні процеси. Згодом дисбаланс імунної системи від хронічного запалення може привести до раннього старіння, дегенеративним, аутоімунним захворюванням і проблемам з репродуктивною системою.

5 основних причин запальних процесів:


  • мікроби, бактерії, віруси і грибки, можуть викликати різні захворювання, які призводять до запалення ураженої частини тіла;

  • травми. У місці травми може виникнути запалення, наприклад, коли ви порізалися;

  • вплив хімічних речовин, особливо на регулярній основі;

  • надмірне споживання цукру. Рафінований цукор містить 99,4-99,7 чистих калорій, без будь-яких вітамінів, мінералів, ферментів, жирів і білків. У кращому випадку це швидке джерело енергії, але також і причина хронічного запалення. Аналізуючи свій раціон, варто звернути увагу, що цукор міститься майже у всіх оброблених продуктах і може ховатися за такими назвами як кукурудзяний сироп, фруктоза, сахароза, коричневий цукор, рисовий і інші сиропи, глюкоза, мальтоза, ячмінний солод, концентрати фруктових соків;

  • регулярний стрес. Психоемоційне здоров'я і запалення тісно пов'язані один з одним, оскільки в організмі існує зв'язок між нейроендокринної та імунної системами. Якщо говорити просто, стрес активізує в організмі функцію «бийся або біжи», відповідно організму потрібно більше енергії і поживних речовин. Короткостроково це допомагає впоратися з труднощами, але регулярний стрес послаблює захисні функції організму і призводить до запальних процесів і захворювань. Так, наприклад, депресія часто зустрічається поряд із запаленням шлунково-кишкового тракту і аутоімунними захворюваннями.
  • Як можна запобігти або зменшити хронічне запалення, яке не завжди можна відчути на ранньому етапі?


    Перегляньте свій раціон харчування і режим дня.

    Споживайте більше свіжих, сирих овочів, фруктів і ягід. Ці продукти багаті антиоксидантами і харчовими ферментами, які діють як природні протизапальні засоби. Свіжі продукти виводять токсини, допомагаючи усунути хімічні речовини в організмі. По можливості уникайте оброблені продукти харчування; продукти з високим вмістом цукру; надлишок кофеїну і алкоголю; рафіновані вуглеводи; ГМО продукти. Їжте більше зелені, здорові жири, продукти багаті Омега3, насіння, особливо льону, горіхи. Збільште кількість продуктів з високим вмістом клітковини, наприклад, необроблені цільні зерна.

    Здорове харчування, регулярні фізичні вправи і якісний сон - це природна профілактика запальних процесів


    А якщо ви тривалий час спостерігаєте у себе хронічну втому, недостатньо енергії протягом дня, відсутність бадьорості вранці, такі неявні сигнали можуть говорити про наявність запальних процесів. Найнадійнішим і єдиним способом виявити хронічне запалення - це пройти обстеження у лікаря, який в комплексі розгляне ваші симптоми, проведе медичний огляд, визначить необхідні методи діагностики і аналізу, і допоможе запобігти наслідкам тихого, але небезпечного ворога.
    Не залишайте його без уваги, впустіть у своє життя такі слова як «здоров'я», «бадьорість» і «хороше самопочуття» разом з сімейним клінікою Пульс.

    Новітнє обладнання, сучасні методи діагностики і лікування, досвідчені лікарі допоможуть знайти ефективне рішення ваших хронічних проблем зі здоров'ям. Вибрати свого лікаря і записатися на консультацію можна на сайті www.puls.ua.

    Сімейна клініка Пульс - на одній хвилі з Вашим здоров’ям!
    Читайте та обговорюйте, та приєднуйтесь КИЇВ до нашого соціуму - Telegram або Facebook
    Ще новини
    Коронавірус все ще становить загрозу для здоров'яХоча пандемія COVID-19 значно пішла на спад, багато людей досі хворіють на коронавірус, але вже не поспішають здавати аналізи





    На початок