Написати нам  -  Розмістити статтю  -  Телеграм  -  Facebook  -  YouTube.новини  -  На головну 


   

Види і властивості гуми: застосування в різних сферах з урахуванням властивостей


Гума - складна суміш, де сполучною елементом виступає полімер. Це еластичний матеріал, який отримують методом вулканізації каучуку і активатора.

Властивості гуми і роль наповнювачів


Сучасні виробники, намагаючись підвищити довговічність і експлуатаційні характеристики складу, доповнюють його різними наповнювачами. Їх кількість іноді доходить до 80%. Від властивостей наповнювачів залежить якість готового продукту.
Види гуми

Активний наповнювач представлений свинцевими білилами або сажею. Ними зміцнюють сировину, роблять більш міцним, але зі збереженими еластичними властивостями. До прикладів такої продукції відносять автомобільні покришки.

Неактивні наповнювачі - тальк і крейда. З ними створюють менш міцний готовий продукт, але більш вигідний за ціною. Ці компоненти легко видобувають, вони збільшують обсяг гуми. Іноді застосовують спеціальні наповнювачі. До них відносять каолін і азбест. Завдяки їм гума стає стійкою до хімії або температурних впливів.

Практично будь-яка гума непроникна для води і газів, але деякі види пропускають агресивні рідини при довгому контакті. Матеріал без спеціальних добавок швидко втрачає свої властивості при взаємодії з маслом. Він виступає і повноцінним електроізолятором, тому з нього роблять захисні рукавички.

Раніше для гуми характерним був ефект старіння, коли потрібні властивості губилися під впливом ультрафіолету, повітря, підвищених температур. Через це на матеріалі з'являлися тріщини. Завдяки спеціальним добавкам ця проблема практично повністю вирішена.

Види гуми та сфера застосування


Вироби з гуми активно використовуються у всіх сферах життєдіяльності людини. За призначенням матеріал підрозділяється на кілька різновидів:



  • загального призначення;

  • діелектричний;

  • магнітний;

  • вогнестійкий;

  • з допуском до застосування в медицині;

  • морозостійкий і інші.
  • Деякі різновиди поєднують властивості відразу декількох груп. До популярних виробів відноситься гнучкий шланг для води, застосовуваний в сільському господарстві, в умовах виробництва, будівництва і спорту. Майже 50% виробленого матеріалу застосовується для виробництва автошин.

    Сфера застосування залежить і від типу продукту. Армована гума має прокладки з металевої сітки або спіралі. Вони підвищують міцність і гнучкість. Це актуально для автомобільних шин, приводних ременів, трубопроводів. Саму сітку часто покривають латунню, клеєм.

    Не менш популярні пористі види. Вони підрозділяються на губчасті і однорідні ніздрюваті. Вони виступають сировиною для виготовлення різних деталей, які в майбутньому застосовуються в якості ущільнювачів, амортизаторів. Гума складається з великої кількості осередків, які можуть пропускати повітря. В одному кубічному сантиметрі може перебувати до 1 млн пір.

    До м'яких гум відносять варіанти з різною твердістю. З них роблять ГТВ, вироби для вирішення промислових і виробничих завдань. Цей вид має хімічну і ерозійну стійкість. Є й теплостійкі, силіконові види, які можуть витримувати температуру до 300 градусів. М'яка гума:


  • еластична;

  • не підтверджена деформації;

  • пом'якшує удари;

  • протистоїть стиранню.
  • Ще один різновид - тверда гума. Вона витримує високу пробивну напругу, застосовується для виготовлення конструкційних деталей, вимірювальних приладів і різної електроапаратури. Познайомитися з продукцією з різних сортів гуми можна на сайті https://gumatech.pro/ua/g90288355-rukav-nap...-vsasyvayuschij. На заводі виробляють рукава і шланги, різні гумотехнічні вироби з урахуванням стандартів і ГОСТ.
    Читайте та обговорюйте, та приєднуйтесь КИЇВ до нашого соціуму - Telegram або Facebook
    Ще новини





    На початок