Написати нам  -  Розмістити статтю  -  Телеграм  -  Facebook  -  YouTube.новини  -  На головну 


   

Яку роль в організації ефективного простору відіграє настільна лампа


Яку роль в організації ефективного простору відіграє настільна лампа

Ефективно організоване робоче місце допомагає нам почуватися впевненіше і покращує результати роботи. Важлива частина ефективної організації праці — хороше освітлення, оскільки яскравість, температура і світловий спектр безпосередньо впливають на працездатність. Розберемось, як правильно вибрати та налаштувати настільну лампу для оптимізації робочого простору. Image

Вибір настільної лампи


Під час вибору пристрою зверніть увагу на кілька ключових характеристик:

1. Колірна температура. Для роботи з документами найкраще підходить нейтральне біле світло з колірною температурою 4000–5000 К. Якщо робоче місце використовується у творчій майстерні, для натхнення краще підійдуть настільні лампи з теплим відтінком 2500–3000 К.

2. Регулювання яскравості. Можливість плавного налаштування яскравості дасть змогу оптимізувати освітленість протягом дня.

3. Матеріал корпусу. Металевий забезпечить довговічність конструкції. Пластик дешевший, але швидше зношується.

4. Довжина шнура живлення і висота лампи. Вибирайте моделі з регульованою висотою і кабелем не менше 1,5 метрів.

Також лампа має органічно вписуватися в інтер'єр робочого місця, щоб не відвертати вас своїм зовнішнім виглядом, а «розчинитися» в дизайні кімнати.

Оптимальне розміщення лампи на робочому місці


Де саме розмістити настільну лампу на робочому столі? Ось кілька рекомендацій:

1. З того боку столу, де вам найзручніше працювати. Якщо ви правша, лампа має бути ліворуч, і навпаки. Це дасть змогу уникнути появи тіней на робочих поверхнях.
2. Оптимальна відстань від очей до джерела освітлення становить 50 см.
3. Кут падіння світлового потоку на робочу поверхню має складати 30–40°.

Також важливо подбати про відсутність віддзеркалень і відблисків на екрані монітора, які втомлюють очі.

Налаштування яскравості та кольору світла


Рівень освітленості робочої зони впливає на вироблення гормону сну — мелатоніну. Що вище на робочому місці рівень природного світла вдень і менше штучного ввечері, то краще. Ось кілька рекомендацій щодо оптимального налаштування лампи протягом робочого дня:

Вранці та вдень підтримуйте освітлення на рівні 300 люкс. Використовуйте в попередніх налаштуваннях денний режим або колірну температуру 5000 К.
Після обіду можна злегка знизити яскравість до 250 люкс для підтримки працездатності.
Ближче до вечора ще більше зменште яскравість світла — до 150 люкс. Увімкніть тепліші відтінки: 3500–4000 К.

Таке гнучке налаштування освітлення протягом робочого дня допоможе зберегти високу продуктивність та уникнути втоми очей. Ретельно підбирайте настільну лампу з урахуванням типу, колірної температури, яскравості та дизайну. А також дотримуйтесь цих рекомендацій під час вибору та налаштування пристрою. Так ви зможете оптимізувати свій робочий простір і підвищити ефективність праці.
Читайте та обговорюйте, та приєднуйтесь КИЇВ до нашого соціуму - Telegram або Facebook
Ще новини
Коронавірус все ще становить загрозу для здоров'яХоча пандемія COVID-19 значно пішла на спад, багато людей досі хворіють на коронавірус, але вже не поспішають здавати аналізи





На початок